Hoe kun je zien hoe snel jouw internet is?

Er is niets zo irritant als internet dat traag is en niet lekker werkt, het is heel erg belangrijk dat je internet snel genoeg is om bepaalde programma’s, systemen of functies zoals videobellen e.d. goed functioneert. Internet verstoringen in de snelheid zijn vervelend en als je de juiste snelheid hebt van het internet niet hebt dan werkt dit niet echt prettig. Maar hoe kun je testen wat jouw internetsnelheid precies is?

Untitled design - 2022-10-22T123733.079

Dat kun je zelf natuurlijk niet en daarom wil je zelf ook wel graag weten hoe je ook op een eenvoudige manier zelf kunt meten hoe hoog jouw internetsnelheid is. Gelukkig is dat vrij eenvoudig om zelf te zien.

Hoe test je de internetsnelheid?

De internetsnelheid is te meten op diverse manieren. Allereerst, als een monteur bij jou komt om het internet te installeren of om te kijken of jouw internet goed functioneert kan deze met een speciale meter opmeten hoeveel snelheid er daadwerkelijk bij jou op de aansluiting binnen komt. Vervolgens kan de monteur ook gelijk zien hoeveel snelheid er op jouw modem binnenkomt.

Online-programma's

Er zijn online programma’s die jou kunnen helpen om uit te rekenen wat de internetsnelheid is op jouw modem. Als je via Google kijkt op speedtest internet dan krijg je een flinke lijst aan mogelijkheden waar je allemaal een speedtest kunt doen. Het voordeel hiervan is dat je via het internet binnen een paar minuten weet hoe snel je internet precies is.

Deze tests zijn zeer nauwkeurig en je kunt er dus ook wel van uit gaan dat de uitkomst hiervan, de werkelijke snelheid is die jij gebruikt.

Hoe kun je je internetsnelheid verhogen?

Als uit de test blijkt dat je te weinig internetsnelheid hebt dan kan het verstandig zijn om je internetsnelheid te verhogen. Maar hoe doe je dat precies? En werkt het altijd. Allereerst is het verhogen van de internetsnelheid niet zo moeilijk. Dit is vrij eenvoudig te doen door je provider te bellen en een sneller internet pakket af te sluiten.

Maar niet in alle gevallen werkt dit. Soms zit er een maximum limiet op de snelheid wat er op jouw adres geleverd kan worden. Dat heeft te maken met de verdeelkasten die nodig zijn in de wijk om het internet te reguleren en te verdelen.