Het internet en zijn geschiedenis

Tegenwoordig kunnen we ons geen leven meer voorstellen zonder internet. De huidige generatie tieners weten bijvoorbeeld niet anders dan dat het internet er is. De dertigers en veertigers van onze maatschappij weten nog wel hoe het leven eruit zag zonder internet. Want zolang is het nog niet geleden dat internet zijn intrede deed in de maatschappij. Maar in die bijna 30 jaar dat het internet voor particulieren beschikbaar is gesteld is er enorm veel veranderd.

De geschiedenis van het internet in vogelvlucht

Het internet is in 1969 ontwikkeld in Amerika. Eigenlijk had het internet toen als doelstelling om een netwerk te maken dat alleen beschikbaar was voor de militairen en de overheid. Internet had toen de naam ARPANET. Vanaf 1993 werd het internet echt beschikbaar voor de particulieren. Al kun je dat internet totaal niet vergelijken met de snelheid van het internet nu.

Untitled design - 2022-10-22T124729.143

Langzamerhand kwamen er steeds meer providers en ontwikkelden de bestaande providers zoals KPN en UPC zich verder tot de grootste internet leveranciers van Nederland.

De eerste internetverbindingen in Nederland

In 1993 kwam dus het internet beschikbaar voor de particulier. Dat ging niet zo gemakkelijk als dat je nu je laptop opent en het internet aan zet. Toen moest je inbellen zoals dat heette. Internet ging toen via een ISDN of ADSL-verbinding. Je moest bellen naar een bepaald nummer en een code invoeren en dan kon je op het internet.

Opstarten duurde een eeuwigheid en het internet was echt enorm traag. Daarnaast was het ook niet zo dat je onbeperkt internet had. Je betaalde ‘per tik’. Met andere woorden, je betaalde per daadwerkelijke minuut dat je het internet had gebruikt. Internet was dus een luxe. Lang niet iedereen kon zich het internet permitteren en men hield de tijd nauwlettend in de gaten.

Begin 2000 was het UPC die met vast kabelinternet zijn intrede deed in Nederland. Dit was de eerste aanzet van het digitale tv kijken, bellen en internetten. De snelheden van het internet waren voor die tijd echt ongelofelijk snel en het grootste voordeel was dat je voor een vast bedrag kon internetten, tv kijken en bellen.

Het moderne internet

Tegenwoordig kunnen we ons dan ook helemaal niet meer voorstellen dat er een tijd was waarin internet duur was of niet voor iedereen beschikbaar. In de huidige tijd zijn er namelijk zoveel opties waaruit je kunt kiezen, dat is ook een luxeprobleem. Nu is het een kwestie van het beste internet vinden voor de allerbeste prijs!

Het is dus best leuk en leerzaam om je te beseffen hoe luxe het is dat je tegenwoordig overal waar je maar wilt, kunt beschikken over (snel) internet. Zeker wanneer je je beseft dat het dus een kleine 25 jaar geleden nog niet zo vanzelfsprekend was.